наша школа

наша школа

середу, 4 грудня 2013 р.

ЗАПАЛИ СВІЧКУ ПАМ'ЯТІ!

Голод, страх, аморальність... Ось, які почуття викликає одне слово... Голодомор. Радянська влада навмисно організувала масовий голодомор, що призвів до багатомільйонних людських втрат. Мало не вся Україна, яка була в складі СРСР, помирала від нестачі їжі. Спланована конфіскація врожаю зернових та усіх інших продуктів харчування у селян представниками влади впродовж трьох хвиль голодомору: 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947-- безпосередньо призвела до вбивства селян голодом у мільйонних масштабах, при цього радянська влада мала значні запаси зерна в резервах та здійснювала його експорт за кордон під час Голодомору, забороняла та блокувала виїзд голодуючих поза межі України, відмовлялася приймати допомогу для голодуючих з-за кордону. Часом найбільш страшної хвилі голодомору вважають 1932-1933рр. Люди не мали нічого їсти, за спробу вкрасти зернятка, колоски з полів, де вже зібрали урожай, одразу розстрілювали або саджали у в'язницю, їм було все одно, дитина це чи літня людина. Кожен будинок обшукували, щоб забрати все, що є... Всі мешканці виходили вночі для пошуків чогось їстівного, а їстівними були навіть щурі, коти, собаки та ін. З часом з'явився канібалізм, відрубували ноги і руки помираючих та новонароджених. Це був жахливий час… Всіх померлих не ховали, їх просто кидали в ями.
Кожен рік, як традиція, відбувається поминальний день пам'яті жертв голодоморів, він припадає на четверту суботу листопада. Цього року 23 листопада в 16:00 запалюють поминальні свічки у пам'ять за померлими.
 У нашій школі 21 листопада відбулася вистава на тему Голодомору. Учні 6-х класів провели презентацію, розказали багато про Голодомор, співали пісні. Вся вистава була дуже зворушлива, вона торкнулась до сердець багатьох з нас. Вони не тільки назвали жахливі цифри (в ці роки щохвилини на Україні  помирало 17 людей, щогодини – 1 тисяча, щодоби – 25 тисяч!), але й показали (власне що показали!) такі епізоди з нашої трагічної історії, що не могли просто залишити байдужими глядачів. Так, Зубик Іринка, що представляла душеньку померлої дитинки, розповіла, як була закатована за вкрадені з поля колоски.  Вільчинська Марічка, ще одна «душа», повідала, як мама, не знаючи, як і чим нагодувати діточок, напоїла їх відваром маку.  Мотрук Олексій, «душа» трирічного хлопчика, розповів, що став їжею для своїх братиків та сестричок.
Неможливо було без сліз чути ці правдиві історії. І дякуємо за цей спомин Наталі Ярославівні Кузьменко та Ірині Вікторівні Молочій.
А ще в цей день учні школи запалили свічку пам’яті та вкрили карту України незабудками пам’яті…
Шануємо та пам'ятаємо, щоб не дай Бог з нами таке сталось...
Панченко Лоліта, 8-А





Малюнок Станицької Анна, 8-А


Немає коментарів:

Дописати коментар